Alkolsüz Parfüm Nasıl Yapılır

Alkolsüz parfüm nasıl yapılır sorusunun en net cevabı, saf parfüm esansının %99,9 saflıkta mono propilen glikol içinde çözülmesiyle yapılır.

Alkolsüz Parfüm Nasıl Yapılır

Parfümler temelde alkollü ve alkolsüz olmak üzere iki ana grupta sınıflandırılabilmektedir. Düşük maliyet, saf esansın kolaylıkla çözünebilmesi, hammaddeye erişim ve genel algı gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda parfüm üreticileri için alkol kullanarak parfüm yapımı daha avantajlı olarak değerlendirilmektedir. Alkolsüz parfüm yapında, saf esans dışında kullanılan ikinci ana bileşen mono propilen glikoldür.

Alkolsüz Parfüm Yapımı Aşamaları

Alkolsüz parfüm yapımına geçmeden önce yapılacak olan parfümün türüne karar verilmesi gerekmektedir. Aynen alkol kullanarak yapılan parfümlerde olduğu gibi alkolsüz parfümlerde de kalıcılık sürelerine göre sınıflar bulunmaktadır. Parfüm yapımına geçmeden önce yapılacak parfümün sınıfına karar verilmelidir.

Sınıfına Göre Parfüm Türleri

EAU DE PARFUM (EDP): %25 saf parfüm esansı kullanılan dört gün ve üzeri kalıcı parfüm

EAU DE TOILETTE (EDT): %15 saf parfüm esansı kullanılan iki gün ve üzeri kalıcı parfüm

EAU DE COLOGNE (EDC): %10 saf parfüm esansı kullanılan bir gün kalıcı parfüm

Yapılacak olan parfümün türüne karar verildikten sonra alkolsüz parfüm yapımına geçilebilir. Parfüm yapımı hakkında daha detaylı bilgi için Evde Parfüm Yapımı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Alkolsüz EAU DE PARFUM (EDP) Parfüm yapımı

150 ml Virago Kimya saf propilen glikol (%99,9 saflıkta) içine 50 ml Optima Baz saf parfüm esansı eklenerek karıştırılır. Saf parfüm esansının saf propilen glikol içinde tam olarak çözündüğünden emin olana kadar bir - iki dakika karıştırılması gerekmektedir. Karışım işlemi geniş bir kapta ve kaşıkla yapılabildiği gibi işlemi hızlandırmak için mikserde kullanılabilmektedir. Karıştırma işlemi sonunda, dört gün ve üzerinde kalıcılığa sahip 200 ml Alkolsüz EAU DE PARFUM (EDP) Parfüm yapımı tamamlanmış olur.

Alkolsüz EAU DE TOILETTE (EDT) Parfüm Yapımı

170 ml Virago Kimya saf propilen glikol (%99,9 saflıkta) içine 30 ml Optima Baz saf parfüm esansı eklenerek karıştırılır. Saf parfüm esansının saf propilen glikolün içinde tam olarak çözündüğünden emin olana kadar bir - iki dakika karıştırılması gerekmektedir. Karışım işlemi geniş bir kapta ve kaşıkla yapılabildiği gibi işlemi hızlandırmak için mikserde kullanılabilmektedir. Karıştırma işlemi sonunda, iki gün ve üzerinde kalıcılığa sahip 200 ml Alkolsüz EAU DE TOILETTE (EDT) Parfüm yapımı tamamlanmış olur.

Alkolsüz EAU DE COLOGNE (EDC) Parfüm Yapımı

180 ml Virago Kimya saf propilen glikol (%99,9 saflıkta) içine 20 ml Optima Baz saf parfüm esansı eklenerek karıştırılır. Saf parfüm esansının saf propilen glikol içinde tam olarak çözündüğünden emin olana kadar bir - iki dakika karıştırılması gerekmektedir. Karışım işlemi geniş bir kapta ve kaşıkla yapılabildiği gibi işlemi hızlandırmak için mikserde kullanılabilmektedir. Karıştırma işlemi sonunda, iki gün ve üzerinde kalıcılığa sahip 200 ml Alkolsüz EAU DE COLOGNE (EDC) Parfüm yapımı tamamlanmış olur.

Alkolsüz parfüm nasıl yapılır sorusu yanında alkolsüz parfüm yapımında kullanılan malzemelerin hangi özellikleri taşıması gerektiği sorusu da sorulmalıdır.

Alkolsüz Parfüm Yapımında Kullanılan Malzemelerin Özellikleri

Alkolsüz parfüm yapımında doğru malzemeler kullanılması durumunda parfüm yapımı için kullanılan ek bileşenlere ihtiyaç kalmaksızın iki ana malzeme kullanılması yeterli olmaktadır. Bu malzemeler saf parfüm esansı ve saf propilen glikoldür. Eğer bu malzemelerin saflığı düşükse parfüm performansı düşük olacağı gibi istenmeyen kokuların ortaya çıkmasına da sebep olabilmektedir.

Alkolsüz Parfüm Yapımı İçin Esans ve Propilen Glikol

Kullanılacak parfüm esansı kesinlikle saf parfüm esansı olmalıdır çünkü saflığı düşük olan parfüm esanslarına seyreltme işlemi yapılmaktadır ve seyreltme işlemi genellikle alkol kullanılarak yapılmaktadır. Saf parfüm esanslarının alkol yada farklı bir bileşen kullanılarak seyreltilmeleri durumunda hem kalıcılık etkilerinde kayıp yaşanmakta hem de orijinal kokuyu ve notaları tam olarak yansıtamamaktadır.

Alkol dışında esansı çözmek için kullanılan mono propilen glikol için de saflık son derece önemlidir. Kullanılacak olan propilen glikolün saflık değeri düşükse istenmeyen endüstriyel kokular ihtiva edebilmektedir. Parfüm yapımında saflığı düşük propilen glikol kullanılması durumunda parfüm esansının orijinal kokusu baskılanmakta hatta geri planda kalarak kötü kokulara neden olabilmektedir. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde Parfüm Yapımı

Orijinal Parfüm Esansı