Kalıcı Parfüm

Kalıcı parfüm, sınıfına göre ideal kalıcılık süresini tam olarak sağlayabilen parfümlere kalıcı parfüm denilmektedir. 

Kalıcı Parfüm

Parfümde kalıcılık öncelikle saf parfüm esansının belirlenen sınıfa göre üretilen parfümün içinde doğru oranlarda kullanılmasıyla sağlanır. Sınıfına uygun malzemelerle ve doğru oranlarda imal edilen parfümlerin kalıcılık sürelerine dış faktörlerde ciddi anlamda etki edebilmektedir.

Sınıfına Göre Parfüm Türleri ve Ortalama Kalıcılık Süreleri

Parfümde kalıcılığı belirleyen en önemli unsur kullanılan esansın saflığı yani konsantrasyonudur. Seyreltilmiş yani düşük konsantrasyona sahip esanslar aşağıda belirtildiği oranlarda ve miktarlarda kullanılsa dahi olması gereken kalıcılığı veremezler.

EAU DE PARFUM (EDP)

Konsantre parfüm esanslarının %25 ve üzerinde kullanıldığı parfümlere Eau De Parfum yani EDP parfüm denir. Kalıcılık süreleri dört gün ve üzerinde olan parfüm sınıfıdır.

EAU DE TOILETTE (EDT)

%15 ve üzerinde konsantre parfüm esanslarının kullanıldığı parfümlere EAU DE TOILETTE yani EDT parfüm denir. Kalıcılık süresi iki gün ve üzerinde olan parfüm sınıfıdır.

EAU DE COLOGNE (EDC)

%10 ve üzerinde konsantre parfüm esansı kullanılan parfümlere EAU DE COLOGNE yani EDC parfüm denir. Kalıcılık süreleri 1 gün ve üzerinde olan parfüm sınıfıdır.

Parfümde Kalıcılığı Etkileyen Diğer Unsurlar

Parfümde kalıcılığı belirleyen en önemli unsur esansın saflığı olmasına rağmen esansın saflığı dışında da kalıcılığı etkileyen unsurlar bulunmaktadır. Havayla temas ve hava akımı, suyla temas, terleme, ortamda bulunan farkı kokular ve maruz kalınan farklı kokular kalıcılığı etkileyen öncelikli unsurlar olarak sayılabilmektedir. Bu dış faktörler dışında ayrıca parfüm yapımında kullanılan taşıyıcının ihtiva ettiği hacmen alkol değeri veya alkolsüz parfüm yapımında kullanılan mono propilen gliokolun parfüm kalıcılığı üzerinde etkileri söz konusu olabilmektedir.

Parfüm yapımında kullanılan esansın homojen olarak çözündüğü bileşene taşıyıcı yada çözücü denilebilmektedir.

Kalıcı Parfüm

Kalıcı parfüm tüketiciler tarafından kaliteli parfüm olarak algılanıp aynı şekilde adlandırılmaktadır ancak tüm parfümler aynı kalıcılık süresine sahip değildir. Parfümün kalıcılığını belirleyen ve ana unsur olarak görev yapan saf parfüm esansları farklı kalıcılık gücü ve etkisine sahip hammaddelerden üretildikleri için tüm parfümlerin kalıcılık süreleri standart olarak aynı değildir. Saf esans kullanılarak imal edilen EDP yani Eau De Parfümlerin tamamı dört gün ve üzerinde kalıcılığa sahip olamazken farklı hammaddelerden elde edilip aynı şekilde üretilen Eau De Parfümler dört günden çok daha fazla kalıcılığa sahip olabilmektedir.

Daha somut bir örnek vermek adına limon kolonyası ve zambak kolonyası kıyaslaması yapacak olursak;

iki adet 95 ml %80 alkol ihtiva eden yani 80 derece 95 ml alkol + su karışımından elde edilen taşıyıcıdan birinin içine 5 ml saf limon esansı diğerinin içine 5 ml saf zambak esansı eklenerek çalkalandığında 100 ml limon ve 100 ml zambak kolonyası elde edilmektedir. Her iki kolonyada da aynı miktarda alkol ve aynı miktarda saf esans kullanılmaktadır. Bu iki kolonya kalıcılık açısından değerlendirildiğinde zambak kolonyasının kalıcılık etkisi limon kolonyasının kalıcılık etkisinin üzerinde olduğu gözlemlenmektedir. Bu durum kullanılan limon esansının saflık değerinin düşük olduğunu yada kullanılan zambak esansının saflığının daha yüksek olduğunu göstermemektedir. Söz konusu iki kolonya arasındaki fark, zambak esansının karakterine bağlı olarak limondan daha baskın ve kalıcı olmasından kaynaklanmaktadır.

Aynı durum parfüm esansları içinde geçerlidir ancak hiçbir saf parfüm esansı %25 oranında yani (EDP) Eau De Parfum standardında esans kullanılmasına rağmen üç günün altında kalıcılık etkisine sahip olamaz. Eğer böyle bir durum söz konusuysa kullanılan parfüm esansının saflık değeri düşük yani seyreltilmiş parfüm esansı etkisi söz konusu olmaktadır.

Yüksek saflıkta parfüm esansı kullanılarak imal edilen parfümlerin kalıcılık süreleri kapalı ortamda yani hava akımına ve güneşe maruz kalmayan ortamda yedi gün ve üzerine çıkabilirken hava akımı ve güneşe maruz kalması durumunda üç güne kadar düşebilmektedir.

Cilde uygulanan parfümde aynı şekilde cildin yapısı, suya temas ve farklı kokulara maruz kalma gibi durumlara bağlı olarak kalıcılık sürelerinde farklılık gösterebilmektedir. Örneğin bileklere uygulanan parfümün birkaç saat sonra yıkanması parfümün etkisini azaltabilir hatta tamamen ortadan kaldırabilir yada kumaş üzerine uygulanan parfüm yıkama sonrasında kısmen yada tamamen etkisini yitirebilir. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Orijinal Parfüm Esansı

Evde Parfüm Yapımı

Alkolsüz Parfüm Nasıl Yapılır